Armoede en schulden
De gemeente Culemborg zoekt de grenzen van de wet op om maatwerk te kunnen leveren bij de aanpak van armoede en schulden, waaronder kwijtscheldingsbeleid en maximale mogelijkheden voor mensen in de Participatiewet om bij te verdienen of om giften te ontvangen.
Lees verderEen inclusieve Culemborg
We staan voor een inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen naar vermogen mee kan doen. Dat geldt voor nieuwkomers, maar ook voor mensen met een lichamelijke of psychische beperking. Om dit te realiseren maken we gebruik van ervaringsdeskundigen. Zij weten als geen ander welke drempels er geslecht moeten worden.
Lees verderEerlijk betaald voor goed werk
Werk is meer dan alleen een inkomen. Maar tegelijkertijd is een inkomen wel het eerste dat je nodig hebt om perspectief te hebben. Voor ons als PvdA is werk daarom betaald werk en goed werk: een fatsoenlijk salaris met goede arbeidsvoorwaarden.
Lees verderGemeentelijke financiën op orde
De gemeentelijke financiën moeten op orde zijn om onze idealen te verwezenlijken en Culemborg een stad te laten zijn waarvan eenieder kan genieten.
Lees verderLeefbaarheid in veilige wijken
Er is veel wantrouwen in bepaalde (volks)buurten. Het zijn ‘zwijgwijken’ geworden. Een deel van deze inwoners voelt zich niet verbonden met onze Culemborgse samenleving, dat zorgt voor een Wij/Zij verhouding, een parallelle samenleving. De meldingsbereidheid onder deze bewoners is dan ook laag, niet alleen uit angst voor repressie, maar omdat zij geen burgerplicht ervaren. In deze buurten heerst een groter gevoel van onveiligheid, er is meer overlast en er is sprake van criminaliteit.
Lees verderStimuleren van sport
Sporten is gezond en bovendien leuk, het verbindt Culemborgers. Sport versterkt de vitaliteit van mensen en het zorgt ervoor dat mensen meedoen in onze gemeente. Door kinderen te laten sporten zorgen we ervoor dat ze gezonder opgroeien. De gemeente investeert daarom gericht in sportdeelname en bekijkt per wijk en per doelgroep waar behoefte aan is.
Lees verderVeilig verkeer in Culemborg
Ons doel is een bereikbare, leefbare en gezonde stad. Snel en veilig fietsen door Culemborg: fietsers krijgen in Culemborg meer ruimte voor betere doorstroming – we laten onderzoeken hoe een hoofd fietsnetwerk gerealiseerd kan worden – en parkeerplekken in de stad. De Fietsersbond wordt hierbij betrokken.
Lees verderVerbinden en ontmoeten
De PvdA wil een actief cultuurbeleid van de gemeente waarin het meedoen van inwoners gestimuleerd wordt. Het is essentieel dat hierbij verbinding en ontmoeting in verschillende vormen mogelijk zijn. Diversiteit is een belangrijke waarde en moet daarom beter zichtbaar zijn en moet beter beleefd kunnen worden. Dat is primair aan inwoners zelf maar een open houding van het lokaal bestuur is onmisbaar.
Lees verderVoor een groene Culemborg
Wij koesteren onze mooie groene stad. Bijzondere elementen zijn de Redichemse Waard aan de oostkant, de Baarsemwaard en Goilberdingerwaard aan de westkant en de Regulieren in het zuiden. Deze gebieden beschermen wij. Voor de gehele ruimtelijke ontwikkeling geldt dat inpassing in de groene infrastructuur cruciaal is, de sterke verbinding tussen het groen in de stad en in het buitengebied moet overeind blijven.
Lees verderWerk in Culemborg
De PvdA vindt het belangrijk dat de werkgelegenheid in Culemborg behouden blijft. Het winkelaanbod in Culemborg is behoorlijk divers, maar de middenstand heeft het moeilijk, o.a. omdat er steeds meer via internet wordt gekocht. De gemeente spant zich in om leegstand te voorkomen en het winkelaanbod aantrekkelijk te houden in vooral het centrum. Dat is ook van belang voor de totale uitstraling van de stad.
Lees verderWonen staat centraal
Wonen is voor de PvdA het centrale vraagstuk voor de komende jaren. We praten dan over aantallen woningen en over de beschikbaarheid van woningen voor uiteenlopende groepen. Het gaat ook om leefbare buurten en wijken en om een duurzame en gezonde leefomgeving.
Lees verderZorg voor elkaar
Zorg gaat niet over geld, financiële prikkels, overlegstructuren, aanbestedingen en bureaucratische verantwoording. Zorg gaat over mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben, ongeacht in welke wijk ze wonen. Zorg gaat ook over zorgverleners die hun hart en handen geven aan hun cliënten. Zorg gaat over vrijwilligers die mensen bijvoorbeeld naar het ziekenhuis rijden. Zorg gaat over zorgaanbieders én de gemeente die zich verantwoordelijk voelen voor iedere inwoner met een zorgvraag.
Lees verder