Reactie Yassin Dagdag op Coalitieakkoord

Door 1. Yassin Dagdag op 26 juni 2022

Allereerst dank ik de informateur Dave Ensberg-Kleijkers voor de vrije tijd die hij gestoken heeft in de Culemborgse samenleving. Vandaag hebben we het over het collegeakkoord dat is samengesteld door de drie partijen CvN GL en D66. Vorige periode zijn we begonnen met het raadsakkoord. Anderhalf jaar geleden zijn de gesprekken begonnen om het raadsakkoord te evalueren. We hebben geconstateerd dat dat niet altijd even goed ging doordat de helft van de vergaderingen online hebben moeten plaatsvinden.

PvdA is altijd geweest voor een raadsakkoord, dat waren we voor de verkiezingen en dat zijn we nu nog, al waren wij de grootste geweest. Met negen verschillende partijen die 21 zetels delen is een raadsakkoord de toekomst voor het lokaal bestuur. Helemaal als je actief bent in een kleine gemeente want we zijn het vaak wel met elkaar eens over de grote lijnen. We vinden het een gemiste kans dat we het nu niet verder ontwikkelen maar zijn ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is tot dit weer terugkomt. Het is namelijk onvermijdelijk.

Maar u kiest ervoor om een stap terug te nemen naar een coalitie akkoord, maar u zegt daar wel bij dat u wilt samenwerken met de gehele raad en stad. Helaas zijn geen van de niet coalitiepartijen uitgenodigd door de formateur om onze wensen te bespreken. Wensen die wij graag scherper in dit akkoord terug hadden gezien.

Maar u komt nog met een uitvoeringsagenda en wij zijn optimistisch en hopen dat de samenwerking niet alleen in woord maar ook in daad tot uitdrukking komt.
Het eerste moment waarop dat kan is eind deze maand als u komt met de concept structuur visie stationsomgeving. Wij staan open.

Woningbouw

Culemborg kent een groot tekort aan sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Starters komen niet aan bod op de huidige woningmarkt. Daarnaast zal Culemborg ook de komende jaren sociale huurwoningen nodig hebben voor mensen die uitstromen uit beschermd wonen en om statushouders te huisvesten. Een percentage van ten minste 35% sociale huurwoningen zowel in kleine appartementen als in woningen voor gezinnen is daarom meer dan noodzakelijk. Als we dat niet doen zullen nog meer Culemborgers met lagere en midden inkomens het vertrouwen in de overheid verliezen. Wij roepen het college op voortvarend de regie te nemen en zich minder afhankelijk op te stellen ten opzichte van projectontwikkelaars.

Sociaal Domein

Een tweede punt waarop we dit college zullen beoordelen is op welke wijze onze inwoners worden ondersteund bij het tegengaan van de hoge energielasten. Door middel van gemeentelijke subsidies op het nemen van isolerende maatregelen en energie opwekking. Ook zou er snel duidelijk moeten worden welke gebieden aangesloten worden op het warmtenet zodat mensen niet voorbarig eigen maatregelen hoeven te nemen.

Bij de zorg voor kwetsbare inwoners zullen wij scherp in de gaten houden dat de gemeente die zorg blijft geven die nodig is zonder dat gewerkt wordt met een budgetplafond waardoor wachtlijsten onvermijdelijk zijn in de nabije toekomst.

Wij pleiten daarnaast voor een ruimhartig armoedebeleid dat goed toegankelijk is. Een document van vier a4tjes om 800 euro energietoeslag aan te vragen is volgens ons onnodige bureaucratie en dat moet worden vermeden.

Ondermijning/jeugdcriminaliteit

De drugsdealers zijn de nieuwe jongerenwerkers. Op dit moment circuleert er heel veel geld in de onderwereld. Daarmee wordt invloed gekocht in kansrijke maar kwetsbare wijken. Dat is ondermijnend. U schrijft in het akkoord dat u veiligheid wil stimuleren door voetbaltoernooitjes te organiseren. Ik ga voor een groot deel mee in een preventieve aanpak om jongeren niet het criminele pad in te drukken, maar alleen preventie is onvoldoende om deze trend van ondermijning te stoppen.

Er zullen voorbeelden getoond moeten worden in die wijken om te laten zien dat de onderwereld niet loont. Negatieve rolmodellen moeten hard aangepakt worden en positieve rolmodellen moet een podium krijgen.

Natuurlijk zijn we afhankelijk van het OM en politie, en is de informatiepositie van de gemeente niet altijd even sterk. Maar dat wil niet zeggen dat de bestrijding geen absolute prioriteit is voor het lokale bestuur.

Persoonlijk vind ik het zeer teleurstellend dat er helemaal, maar dan ook helemaal geen aandacht is besteed aan ondermijning terwijl de conclusie al lang is getrokken dat wij een kleine gemeente zijn met grootstedelijke problematiek.

Ik ben honderd procent bereid om op dit thema de samenwerking aan te gaan met het college om gezamenlijk, want dat zal nodig zijn, dit giftige veelkoppige monster uit onze stad te verdrijven.

Vluchtelingen

Ik ben trots dat we, in tegenstelling tot veel andere gemeenten, onze handen niet aftrekken van de verantwoordelijkheid om noodopvang te bieden aan tijdelijke vluchtelingen. Als ik naar Ter Apel kijk dan schaam ik me kapot.

Ik heb me ervan bewust gemaakt dat dit kleinschalig het beste werkt en de opvang moeten beperken tot groepen van maximaal 150 personen, dit om overlast te voorkomen. Wij zien dit vooral werken voor doelgroepen als alleenstaande minderjarige vreemdelingen en gezinnen. Eb daar wil ik wel een kanttekening bij maken dat het niet de bedoeling is dat we vluchtelingen uit veilige landen als een doelgroep zien. Die asielaanvragen worden doorgaans afgewezen wat tot onrust en bijkomende problematiek leidt. Culemborg is geen grote stad maar moet hierin ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat er woningnood is is geen excuus. Dat is landelijk ook het geval.

Yassin Dagdag
Fractievoorzitter
PvdA Culemborg

1. Yassin Dagdag

1. Yassin Dagdag

Leeftijd: 31 Gespecialiseerd in jeugdcriminaliteit Hoe bent u in de politiek terecht gekomen?  Via mijn werk als jeugdwerker kwam ik vaak in aanraking met de politiek. Zo is mijn interesse in de politiek gegroeid. Ik kwam erachter dat je ook met politiek iets kunt betekenen voor de jeugd in Culemborg. Wat heeft uw keuze voor deze partij bepaald? Iedereen telt mee in deze partij, iedereen wordt uitgedaagd om mee te doen. Dat vind

Meer over 1. Yassin Dagdag