17 mei 2024

PvdA Culemborg: Voor opvang vluchtelingen, maar eerst duidelijkheid over locatie

Yassin Dagdag, de fractievoorzitter van PvdA Culemborg, heeft onlangs een duidelijke boodschap afgegeven over de vluchtelingenopvang in onze gemeente. Hij benadrukte dat Nederland geen vluchtelingencrisis heeft, zoals extreemrechtse partijen beweren, maar eerder een opvangcrisis. Dit probleem raakt gemeenten zoals Ter Apel hard, en Culemborg staat ook op het punt vluchtelingen op te vangen. Volgens Dagdag doen we dit niet vanwege de Spreidingswet, maar omdat het onaanvaardbaar is dat mensen op straat moeten slapen door slecht beleid en een tekortschietende opvangcapaciteit.

Dagdag erkent dat sommige inwoners van Culemborg minder vluchtelingen willen opvangen, vaak door desinformatie van rechtse partijen. Hij benadrukt echter dat dit een kwestie is die om een landelijke oplossing vraagt. Het gaat om mensen die al in ons land zijn en die dreigen buiten te moeten slapen. Dit mogen we niet accepteren.

De PvdA Culemborg hecht veel waarde aan transparantie en participatie. Daarom eist Dagdag dat de locatie voor de opvang van vluchtelingen zo spoedig mogelijk bekend wordt gemaakt en dat er een open dialoog wordt gevoerd met de inwoners van Culemborg. Hij heeft duidelijk gesteld dat de PvdA niet voor het raadsvoorstel zal stemmen als er voor de raadsvergadering geen duidelijkheid komt over de locatie. Hoewel de PvdA voor opvang is, wil de partij eerst weten waar de vluchtelingen gehuisvest zullen worden om te bepalen of de locatie geschikt is voor 300 mensen. Ze zijn tegen opvang in kwetsbare wijken, omdat dit de polarisatie en kansenongelijkheid alleen maar verder zal vergroten.

Dagdag heeft ook een aantal vragen gesteld over de locatiekeuze, de samenwerking met externe partners, de financiële haalbaarheid en de plannen voor communicatie en burgerparticipatie. Hij wil weten welke criteria zijn gebruikt bij de locatiekeuze, hoe inwoners inspraak kunnen hebben, en hoe de samenwerking met partners als KleurrijkWonen en ElkWelzijn wordt georganiseerd. Verder vraagt hij om duidelijkheid over de financiële aspecten en hoe de gemeentelijke financiën niet negatief zullen worden beïnvloed. Tot slot wil hij weten hoe belanghebbenden betrokken worden bij het besluitvormingsproces en welke maatregelen worden genomen om sociale integratie te bevorderen.