PvdA op informele campagne start: “Culemborg zorgzamer en veiliger”

14 februari 2018

In de informele sfeer van talkshow ‘De Toekomst’ onder leiding van Klaas Drupsteen, columnist van deze krant, trapte de PvdA op maandag 29 januari de gemeenteraadscampagne af. In een gezellig vol café Andries gingen lijsttrekker Fouad Sidali, en drie andere PvdA-kandidaten met vijf Culemborgers uit de praktijk in gesprek over de speerpunten van de partij. De jonge Culemborger FOUSS rapte de programma onderdelen aan elkaar.  En bemoeide zich regelmatig met de discussie, net als de zaal.

 Investeren in zorg is voor de PvdA één van de hoofdpunten voor de komende jaren. De gemeenten hebben de afgelopen jaren veel verantwoordelijkheid voor zorg op hun bord gekregen. Harry Vogelaar, bestuurder van regionaal zorgaanbieder Syndion, Ella Termorshuizen, jarenlang als coach actief in de zorg,  en PvdA kandidaat-raadslid Sietske van Viersen gingen met elkaar in discussie.  Ze benadrukten allen dat de Culemborgse sociale wijkteams een belangrijke rol hebben om te signaleren wat mensen nodig hebben. ,,Dat moeten we de komende jaren verder uitbouwen!” Rapper FOUSS vulde aan dat hij vindt dat ook jongeren vooral hun problemen zelf moeten oplossen.

Ruud Wammes, al meer dan 30 jaar agent in Culemborg, en Yassin Dagdag, nummer drie op de PvdA-lijst en jeugdhulpverlener, spraken met elkaar over de veiligheid in Culemborg. Natuurlijk ging het over de autobranden. Allereerst de vraag hoe het kan dat de politie na 200 autobranden nog niemand heeft opgepakt.  Wammes krijgt die vraag vaak. Probleem is dat je de brandstichters op heterdaad moet betrappen. Het is een misdaad die in een paar seconden gepleegd wordt.  Er moet een klimaat komen waarin mensen zich durven te uiten als ze misstanden zien, benadrukt Dagdag. Een stevige en integrale samenwerking tussen veiligheidsorganisatie en hulpverlening is essentieel om de maatschappelijke vraagstukken in onze stad aan te pakken.

Dagdag gaf aan dat hij veel respect heeft voor de wijkagenten in Culemborg. Hij en Wammes vinden er meer wijkagenten in Culemborg moeten komen. De PvdA wil de komende periode de raad meekrijgen daar in Den Haag voor te pleiten. Rapper FOUSS maakt Culemborgse jongeren weerbaarder door muziek met hen te maken.

MEER WERK Nummer 2 van de PvdA lijst , Tom de Visser, ging daarna met ondernemer Raijmond Rison van kledingwinkel Culemborgse Mannen en makelaar Pim van Veen in gesprek over Meer Werk en Minder Armoede in Culemborg. Meer werk moet in de eerste plaats van ondernemers komen vond Rison. Maar de overheid kan wel een rol spelen. Het gaat over zaken als een actieve aanpak van de leegstand in de binnenstad en over manieren om Culemborg, als ideaal gelegen stand in het midden van het land aantrekkelijk te houden voor ondernemers om zich te vestigen, zodat er voldoende werk is voor alle Culemborgers.

Sidali sloot zich daarbij aan: wat Culemborg kenmerkt, is volgens hem, dat we initiatiefrijk zijn. Je moet als wethouder voor verbindingen zorgen, dat is moeilijker dan je eigen zin doordrijven. Op de vraag hoeveel zetels de PvdA gaat halen, antwoordt hij: ,,We hebben het als PvdA de afgelopen jaren in college en raad gewoon goed gedaan. Een paar zetels winst zou me daarom ongelofelijk blij maken!”