13 december 2013

Column Jur Marringa in Culemborgse Courant 11 dec 2013

Vezel

Culemborg moet en zal aan de glasvezel. Daarom is de overtuigingsactie zelfs met een maand verlengd, want helemaal van de vezel willen we nog niet worden. De Markt kleurt zaterdags vol met vrolijke en doelgerichte  aanbieders met geweldige aanbiedingen. Je bent een rare als je niet mee doet… Door de brievenbus gleed daartoe een krant met daarin een glasvezel aanprijzende wethouder. Bijzonder dat een stadsbestuurder zich zomaar aan een commercieel initiatief verbindt. Blijkbaar mogen we in Culemborg niets missen wat door de vezels naar ons toegestuurd wordt. Wel even aanhaken via de gretige providers…
Licht agressieve belacties aan de deur en door de telefoon zijn de laatste middelen die in gezet zijn. Er schijnt geld genoeg te zijn om Culemborgers aan de glasvezel te krijgen.
Na 22 december zullen we weten of we volgend jaar verbonden zullen worden via glasvezel. De digitale snelweg staat open, mantelzorg gaat straks via de KPN of Vodafone. Snel, sneller, snelst.. Het snelle leven van de 21ste eeuw kent geen rust meer.
Eind december zullen de providers en de kabelleggers de stad weer verlaten. Weg gezelligheid en een vriendelijk gesprekje. We zullen ze missen…

Is dit kleurrijke aanbod nou waar we ons druk over moeten maken? Straks zitten we achter onze computers , smartphones of tablets en kunnen we heel snel de wereld over. Digitaal dan. De technische mogelijkheden om contact met elkaar te hebben via de vezel is ongekend, zelfs hulpbehoevende mensen zijn 24 uur per dag te volgen.
Wat mij betreft gaan we onze vezels vooral anders inzetten. Contact via de digitale snelweg is leuk, maar elkaar ontmoeten is veel leuker. Kopen in een winkel is veel leuker dan via internet. En de service is nog veel beter ook. Bij elkaar op bezoek gaan is veel fijner dan via de App.

Het lijkt gezeur van een persoon die in de vorige eeuw is blijven hangen. Maar ik schrijf dit vooral omdat politiek Culemborg zich aan het voorbereiden is op grote veranderingen op sociaal gebied. De gemeente zorgt na 2014 voor jongeren met problemen, voor zieken en gehandicapten. En dat gaat over ònze jongeren, ònze zieken en ònze gehandicapten… En dat vraagt wat van ons allemaal. We zullen al onze vezels in moeten zetten om de veranderingen te laten slagen. Net zoals de providers dat de afgelopen maanden in Culemborg hebben gedaan.

Jur Marringa
Fractievoorzitter PvdA Culemborg
jur.marringa@planet.nl